• Husmannsplassen Skauen
 • Husmannsplassen Skauen

  Stedet er i dag et godt besøkt friluftsområde for små og store. Skauen ligger ved Hvaltjern i Fetsund.

  En husmannsplass var et lite bruk som tilhørte en gård. De som bodde på husmannsplassen brukte jorda, men måtte betale leie gjennom arbeid på gården. Skauen var en plass under gården Falla på Roven, senere under Varå-bruket. I 1918 ble den kjøpt til selveie.

  Skauen ble ryddet før år 1700 av øde mark, og ble en stor husmannsplass. Spesielt med denne plassen, var at den ble brukt av samme slekt i fem generasjoner. Siste eier var Karl Skaugen, som bodde her sammen med sin søster Johanne.

  Karl hadde ingen etterkommere, og da han døde i 1955 kjøpte Fet kommune Skauen og naboeiendommen Sundbråten, som han også eide og brukte sammen med Skauen. Prisen var 18 000 kroner og forutsetningen for kjøpet var bevaring for ettertiden som et kulturminne.

  I 1994 ble det opprettet en støttegruppe for Skauen som sørger for restaurering, vedlikehold og bruk av eiendommen. Blant annet ble det satt opp en ny «gammel» låve i 2009.

  Skauenhuset og forsamlingsrommet i 2.etasje på låven kan lånes gratis av skoler, barnehager, lag og foreninger i Lillestrøm. Sitteplass til ca. 50 personer på låven. Skauenhuset leies kun ut til voksne og har plass til ca. 20 personer.

  Veibeskrivelse til Husmannsplassen Skauen på Google maps